Yin yoga

Praktische zaken Yin yoga

Op vrijdagochtend, van 10.30 tot 11.45 uur, is er Yin yoga in het Gezondheidscentrum.
Ook is er op vrijdagavond van 19.00 tot 20.15 uur een Yin les.

Er kan een gratis proefles Yin yoga gevolgd worden. Door deze les krijg je een indruk, maar meerdere lessen volgen zijn wenselijk om goed te ervaren wat yoga voor je kan doen
Besluit je om door te gaan, dan is de investering € 11 per les.

Zodra het seizoen begint, start de betaling. Dit om verzekerd te zijn van een vaste plek in de les. Om de twee maanden krijg je een factuur.
Mocht je een les missen, dan is dat voor eigen rekening. Er is mogelijkheid om de verzuimde les in te halen bij mij op de vrijdagochtend of –avond, of op een ander moment in de week bij Yoga Simone (Hatha yoga).

Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.

De les wordt gegeven in een fijne, lichte yogaruimte. Er zijn matten, dekens en yoga props aanwezig. Graag een grote (bad)handdoek meenemen om over de yogamat te leggen. Kleding waarin soepel bewogen kan worden is prettig en een warm vest en dikke sokken voor tijdens de ontspanning zijn fijn.

Waarom Yin yoga?

Het stimuleert de waterhuishouding in je lichaam
De waterhuishouding in je lichaam wordt door Yin yoga positief beïnvloed. Hoe ouder je wordt, des te meer vloeistof we kwijtraken uit het lichaam. Het lichaam droogt als het ware steeds meer uit (waardoor rimpels ontstaan, maar ook het feit dat we naarmate we ouder worden steeds kleiner worden omdat met name de wervelkolom vocht verliest en daardoor inkrimpt). Omdat tijdens Yin yoga het fascia (bindweefsel) steeds weer bewerkt wordt kan de groei van fibroblasten (de belangrijkste cellen in ons bindweefsel, die onder meer verantwoordelijk zijn voor niet-elastische en elastische vezels) in ons lichaam gestimuleerd worden. Dat heeft weer tot gevolg dat er hyaluronzuur kan worden aangemaakt, dat verantwoordelijk is voor de vochtopslag en daarmee ook voor de hoeveelheid gewrichtsvloeistof in ons lichaam.

De positieve werking op het immuunsysteem
Regelmatig Yin yoga beoefenen kan een positieve werking hebben op het afweersysteem, want immuuncellen zijn ook actief in het weefsel en ze worden hierheen getransporteerd.  Als door de intensieve rekkingen het weefsel steeds weer gestimuleerd wordt kunnen de afvalstoffen sneller naar de lymfeklieren gaan, waarvandaan ze afgevoerd worden.

Het gaat veroudering tegen
Omdat in Yin yoga gewrichten steeds weer gerekt en losgemaakt worden, kan de degeneratie ervan worden tegengegaan. Hierdoor wordt ook gestimuleerd dat weefsel rondom gewrichten zich steeds weer kan vernieuwen.

Kortere hersteltijd met Yin
Vroeger werd gedacht dat het lichaam na een blessure moest rusten, totdat genezing had plaatsgevonden. Intussen weten we dat het genezingsproces juist door dat wachten onnodig wordt uitgesteld. Yin yoga is een zachte manier om je lichaam weer te stimuleren en is uiterst effectief. Vertel het de docent wel als je een blessure hebt.

Het is een goede aanvullingen op meer actieve sporten als hardlopen, fietsen et cetera
Blessures ontstaan vaak in gewrichten. Door Yin yoga houd je de gewrichten en het weefsel soepel.

Ontspanning
Diep gelegen spanning wordt losgelaten, wat een fijn gevoel van ontspanning geeft na de les. Je vermindert spierspanning en gedachten die soms maar kunnen doorgaan. Het brengt balans in lichaam en geest.

Voor iedereen geschikt
Man, vrouw, lenig of niet, Yin yoga is voor iedereen. Voor iedere houding zijn opties, zodat er altijd een houding is die geschikt is voor jouw lichaam.